Ontharen, al eeuwenlang gewenst.

Al sinds de oudheid proberen mensen hun overtollig geachte haar te verwijderen. Het ontharen van oksels en benen wordt regelmatig gedaan, maar een bikinilijn wordt al wat lastiger omdat dit vaak wat moeilijker uit te voeren is en meer problemen in de vorm van jeuk geeft.

Ook het ontharen van schaamstreek en bilnaad, een steeds vaker voorkomende wens, geeft door het onregelmatige oppervlak en de slechte bereikbaarheid voor bijv. scheermesjes en gevoeligheid voor bijv. chemicaliën vaak problemen in de vorm van wondjes, ingroeiende haren, bultjes en jeuk.

De ontharingsmethoden zijn op te splitsen in twee vormen, de permanente ontharing en de tijdelijke ontharing.

Effectieve middelen om snel resultaat te zien zijn scheren, chemisch behandelen, harsen en handmatig epileren. Helaas is het slechts een tijdelijke oplossing. Bij zowel scheren als de chemische behandeling worden de resultaten die snel en gemakkelijk bereikt worden vlot overschaduwd door de hergroei van het haar dat omdat het slechts ingekort is vaak als stoppels terugkomt. De haren die terug komen zijn in eerste instantie de haren die zich in de catagene fase bevonden, er zal ook continu aanwas zijn door haren die zich in de telogene fase bevonden, hierdoor zal het lijken dat er steeds meer en dikker haar ontstaat.

Bij handmatig epileren en harsen worden de haren met wortel en al uitgetrokken, hierdoor zal het haar langer wegblijven, dit omdat het 6 tot 12 weken duurt voor het haar vanuit de papil weer zover gegroeid is dat het door de huid komt. De haren die nu terugkomen bevinden zich in de anagene fase en zijn nog vrij dun. Na het epileren gaan de papillen over in de telogene fase die nogal variabel in tijdsduur is en gemiddeld langer duurt dan de catagene fase. Het zal lijken dat je steeds minder haar terug krijgt. Deze methode heeft een aantal voordelen bij het ontharen van bijvoorbeeld gevoelige plaatsen en moeilijk te bereiken plaatsen zoals de schaamstreek en of bilnaad.

Als je naar de nadelen van al deze methoden kijkt dan is het verleidelijk om eens te kijken naar permanente manieren om van het ongewenste haar af te komen. De oudste manier is door middel van elektriciteit. Dit wordt vaak elektrisch epileren of, naar de werking van de techniek, electrolyse genoemd. Een andere techniek die momenteel steeds meer wordt toegepast, maakt gebruik van laser of zeer geconcentreerd licht, het zogenaamde IPL. Deze techniek wordt onder verschillende benamingen aangeboden, waarbij de benaming vaak slaat op de pulsvorm die gebruikt wordt.

In mijn studio maak ik geen gebruik meer van IPL ontharing. Ik doe enkel nog brazilian waxing en harsen van alle andere delen van het lichaam. Sporadisch doe ik nog elektrisch epileren voor het verwijderen van de laatste haartjes na een IPL behandeling.

 

 

  • De ontharingsmethoden zijn in te delen in twee onderdelen, de permanente ontharing en de tijdelijke ontharing.
  • Een andere techniek die momenteel steeds meer word toegepast, maakt gebruik van laser of zeer geconcentreerd licht het zogenaamde IPL.
  • pinlogo
    Helaas heb ik geen pin mogelijkheid.
logo
Studio Roscher Ontharen

Sânpaed 9, 9024 EC Weidum

tel. 058-2159686/ 06-24234324

Contact